DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

5 Tips Tekan Tubi Yang Berkesan

Push Ups merupakan latihan tekan tubi yang sangat popular dikalangan lelaki terutamanya yang inginkan badan berketul – ketul plus 6pax body! Mereka yang sudah berketul – ketul, sila jangan baca yer. ahaha.

Sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan tekan tubi? Tekan tubi merupakan latihan keseluruhan badan di mana apabila anda melakukannya dengan betul, anda mampu membentuk otot dada, bahu, trisep, belakang badan, abdomen dan juga kaki.

Kenapa senaman push ups ini menjadi pilihan ramai? Bagi saya, latihan push ups ini sangat mudah dilakukan, murah dan tidak memerlukan sebarang peralatan sokongan dengan hasil yang sangat efektif.

Jom saya kongsikan 5 tips Push ups;

Berbaring dalam keadaan mengadap lantai sambil kedua tangan anda diluaskan melebihi keluasan bahu anda. Perlahan – lahan bawa badan anda ke atas anggaran 2-3cm dari lantai. Imbangkan kedudukan tangan dan hujung jari kaki anda.

Pastikan sewaktu anda mengangkat badan, postur belakang badan anda dalam keadaan selaras dan lurus. Sebelum anda memulakan sebarang gerakan, pastikan kontraksi pada abdomen dengan cara menarik otot perut anda ke dalam. Pastikan kontraksi ini berterusan sepanjang latihan dilakukan.

Tarik nafas anda perlahan – lahan sambil merendahkan kembali badan anda kembali ke lantai. Kedudukan siku anda hendaklah 90 darjah dan lepaskan nafas sewaktu anda bangkit kembali.

Sekiranya matlamat utama anda adalah untuk mengempiskan perut yang ke hadapan, lakukan latihan ini sebanyak  ehem- ehem, tak banyak pun  100 kali sehari jer. ahaha. Sewaktu bangkit dan turun, pastikan kedua tangan anda dilembutkan. Jangan sesekali mengeraskan otot anda kerana ia boleh mendatangkan kecederaan. Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

35 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • terima kasih atas tips push up itu. besok ko tgk la aku ngan six packs aku! wakakakaka

    • ehehe..ape pulak ngn push up nk tnjuk six pax nie..

    • hahahaha =P

  • wowwwi,100 kali sehari.. mmg terbaik lah! makan pun kena jaga utk maintain six packs tuu…

    • ehehe..saham kena jaga.. huhuuh

    • six packs = saham

      ooo.. i see =)

  • nak tanya, jarak badan dgn lantai masa push down mcmana?kena rapat, hampir-hampir atau just turunkan sedikit badan?

    • okey ..masa turun kn badan tu fokus kepada kontraksi otot… agak2 2 jari dr aras lantai bley la tolak kembali pada sarting point td.. :)

  • mmg kagum ar sape leh wat tekan tubi ni…

    • ekkeke..ape la ann..bknye susah pun

  • kalau turun sekali, dah tak naik dah kot
    haha

    With Love,
    HazzySuperb

    • ahaha..dah sah terus tlelap pastu kn.. bkn ape bnyak kelebihan jika bersenam nie..

  • 100? banyak sgt utk orang gorjes macam saya ni.
    1 pun cukup rasanya….

    • syida..bknye 100 x skali gus..itu yg dah expert boley la.. ehehe..
      buat le siket2 dlu kn.. 5-6 x dlm 1 set..

  • hahaha~~
    aku xyah push up pon wei!~ :P

    • ahaha..ko mmg terkecuali..ko push je kreta dr tmpat paking tu ye

    • hahaha~~
      siot ko, itam la aku!! :P

  • aku cabar ko wat 1k trus bleh? :P

    • ingt aku superman ek? ahaha memang TAK KAAAN !!!

    • buat la 100, pastu 101, pastu 102.. sampai jadi 1000..
      tul tak nana?
      haha~

    • heheh~~
      btol2~
      baru la hero!! :P

    • hahaha~~
      ko ape kalo bkan superman?
      sepender men ye?
      uppsss~~ :P

  • hohohoho mase kat pulapol dulu penah kne buat….. mase ujian penilaian fizikal……. sangat lenguh tangan tapi seb bek kne wat sikit jer….

    • waah..hebat tu,kira bagus la leh wat masa tu..kalo selalu praktik kn tentu x de lagi lenguh2 tu..ye la ,sb muscle dah bertambah kuat

  • Ahak…penting gak tekan tubi ni tuk lelaki yang nak ilangkan pewut buncit:P…tul x hiihi

    • ada juga kesan pada bahagian abdominal semasa lakukan push up ni..tp x cukup utk dapatkn pewut yg HOT !! nk x nk kna wat jugak abs workout :)

  • harap mr darkbatman dapat wat n3 cara2 senaman kegel lak…hehehe

    • ehe..ni ngah study wat senaman PILATES ..elok utk para2 wanita :)

  • biler la luka ceaser ni nk baik..dh rindu nk wat tekan tubi n sit up..

  • bro.. konfius satu benda.. ape maksud lembutkan tgn dan jgn keraskan otot. kalau tak keraskan otot macam mana kita nak bawak badan naik n turun masa buat push up tu?

    konpius sikit la.

  • aie.. da beratus2 kali aku buat push up ni, tapi xde six pack pun..

  • kalu tekan tubi guna push up bar tu ok tak?cara yg sma ker?sebab kalu ambe guna push up bar tu,tangan ambe buka seluas bahu jek…atau melebih luas bahu lebih mujarab?

  • assalamualaikum bro,kalau nak bg otot dada besar,nak bg dada ada bentuk,gune cara ni berkesan ke?ada effect x?sekali brape agak2x kene buat? atau ade senaman2x laen/supplement/ pemakanan yg sesuai,bleh bg tau x?

  • Assalamualaikum,dulukan zaman aku gila bersenam aku mampu tekan tubi 100x bgn pagi,100x sblm mandi pagi,100x slps mandi,100x petang,100x sblm mandi mlm,100x slps mandi mlm,dan sebelum tdo juga 100x=700x sehari..amacam hebat x? tp syg aku tpaksa bhnti drpd senaman tsbt dsbbkn ada pykit yg mybbkn aku x bole nak tkn tubi byk tu lg…tp aku still masih buat waupun x byk sperti dulu

  • betul bksn ke tip tu