DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Cara Atasi Perut buncit

Salam kepada semua pembaca aie aka darkbatman. Kalau sebelum ini saya ada memberikan beberapa tips senaman kempiskan perut boroi untuk anda, hari ini saya ingin selitkan lagi beberapa cara praktikal untuk mereka yang mempunyai masalah perut comel ini yer. Jom bersama saya. ahaha.

Seringkali ramai yang menganggap dengan hanya bersenam, perut anda akan terus boroi. Yeah, anda memang betul tetapi saya ingin membuka minda anda dengan lebih jauh sedikit yer. heh. Sila baca dengan gigih. ahaha.

Makan Dengan Perlahan

Saya andaikan ramai yang sudahpun tahu tentang cara ini bukan tetapi kekurangan masa menyebabkan anda menjadi pelahap. ahaha. Anda perlu berubah yer. Semasa makan, elakkan daripada berdiri dan cuba kunyah dengan perlahan kerana makanan yang tidak dapat dihadam akan menimbulkan banyak gas.

Jangan Minum Teh

Daun Teh boleh mengakibatkan protein daripada makanan anda mengeras dan sukar dicerna.

Kurangkan Pengambilan Garam

Terlalu banyak garam hanya menambahkan lagi sodium dalam badan dan melambatkan pengeluaran air keluar dari sel. Akibatnya perut akan terase penuh dan buncit.

Jangan Tidur Lagi

Makanan yang anda baru ambil itu pastinya tidak dapat dicerna dengan baik dan boleh menyebabkan jangkitan kepada usus sekiranya anda terus tertidur atau terasa mahu tidur. ahaha. Saya tahu kebanyakan lelaki perut buncit agak gemar dengan hobi tidur selepas makan. Sila kurangkan yer.!!

Jangan Mandi

Opps saya bukan memberi alasan supaya anda tidak mandi yer. Mandi selepas makan hanya akan mengurangkan kadar pengaliran darah ke kawasan perut. Ini akan melemahkan sistem pencernaan anda. Kalau boleh, sebelum makan, mandi lah dahulu yer. Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

87 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • pasal mandi,tidor n makan ngan plahan tu tau lah jugak before ni..tp pasal teh ngan garam tu new bg awe…mmg tak leh minum teh langsung ke aie? ape2 teh ek?

    • boleh,,cuma kalo org yg mngamalkan diet hi-protien kna kurengkn pngmbilan minuman ber kafien.. tu je

    • owh..ok..to kan ada teh2 ubat tu camne ek aie? cam teh misai kucing lah n mcm2 lah..same gak ke?

    • ahaha..bleh2.. pandai pun.

    • heheheh..tau lah ckt2..sebab mak abah awe makan mcm2 teh..daun…awe pun pelik..tp mereka sehat Alhamdulillah

    • Seelok-eloknya ambik masa satu jam before minum teh-teh tu…Insya’allah tak la naik perut tu…hehe
      .-= rashid´s last blog ..(Kongsi) Wanita Itu Perlu Dimengerti-Part 1 =-.

  • hahaha…fy tau je sume cara ni tp haram nk ikot..bntai je ikot suka ati..hehe
    .-= cheqppjoy´s last blog ..Di TaG oLeh Cik Yaty… =-.

    • 2la..biase gal mesti tau jer bende2 basic camne kan.. kalau compare kan dengan lelaki, pompuan lagi cepat cari info nak kurus.hehe

    • Kalau tak ikut, ape kate puase je la…hehe…insyallah tak la cepat je perut tu naik…hmm
      .-= rashid´s last blog ..(Tiket) Dapat Surat Cinta Dari Nuffnang, Piweeeett!! =-.

  • ak biasenye suke mkn dulu..pastu baru mndi..coz lepas mkn biasenye bdn jd panas2 dek pembakaran tenaga..ecece..klu mndi lps mkn,sejuk ckit..ak kena minum kopi je la ne?? huhu..
    .-= apis´s last blog ..Hari2 Bahagia Setiap Hujung Sem ^_^ =-.

    • haha..boroi ker perut ko bro?
      kopi 2 bleh jugak tapi jangan salu amalkan. xelok jugak tapi elok jugak. cemana nak cakap? elok untuk pembakaran kalori.hehe

    • haha..bukn boroi..ade r lebih2 ckit…ptg2 10 round jog pejam mate je..huahua
      .-= apis´s last blog ..Hari2 Bahagia Setiap Hujung Sem ^_^ =-.

  • makan sambil tido boleh bro?tak pon makan sambil mandi..ahah
    .-= ijai´s last blog ..aku nak jual diri..kau nak beli? =-.

    • ahahaha.. gilo ko?

  • bukan ke perut boroi itu seksi?
    .-= zures´s last blog ..IHSAN DALAM SEBUAH KEHIDUPAN =-.

    • ahaha..seksi ker? auuwww..heh. xsanggup kak.heh

    • betul tu.errkkkk seksi ke?seksa kot. huhuhu

  • kalo mkn sambil minum air buncit tak?hohoho =p
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Bukan mahu menunding jari pada sesiapa..Hanya sekadar renungan bersama:: =-.

    • hah, buncet gak 2.. kembung nt,aahaha

  • susah tul nk kempiskn perut suami,mkin lama makin kedpn..isteri dh besalin,dia ngandug lg …penat nk ckp huhuhu.minum teh hijau pun same gak kr?lh keraskn dn tak cerna
    .-= kaseh´s last blog ..Butter Prawn =-.

    • ahaha..yg 2 stiap taun akan ke depan la jawabnye kan. minum teh klau kerap sgt mmgla.. tp klau kdg2 xpe..xde masalah.hehe

  • hiks. salu je makan dulu baru makan.
    tapi, perut still comel jugak? kehkehkeh.
    .-= fie´s last blog ..menunggu dengan penuh harapan? =-.

    • ahhahaa.. cmne 2???kurang fhm. hehe

    • ahah. silap tulis lak. adess.
      salu mandi dulu baru makan. haha.
      bab perut comel tu, ala…. perut comel la. kui3.
      bile nk dpt six pack nih. erk. kihkihkih.
      .-= fie´s last blog ..tak sangka aku tersenarai =-.

  • kdg2 ikut jugak petua kat atas ni
    kdg2 malas..kahkahkahh
    .-= el´s last blog ..Taubat Seorang Pondan =-.

    • ko memang el. ape jer la ko rajin ne haaa?

  • bukanlah boroi itu seksi??
    .-= zures´s last blog ..IHSAN DALAM SEBUAH KEHIDUPAN =-.

    • ahaha..tau xpe.

  • thanx for the tips

    • ur welkam fi.

    • teh pun xleh ke?adoii..huhu

  • ok abg darkbatman..saya akan kempiskan perut lepas tu kan kan kawal..tp perut saya dah kurang buncit lepas workout hari tu…hehehehe….
    .-= Suria´s last blog .. =-.

    • wahhh.. kurang ker buncit 2?bgs3.. sile kekalkan yer.hehe

    • terima kasih mesti ler..tp kan semlm makan banyak so perut buncit balik…semlm x diet tp hari nih diet tp g kelas body jam..so rasa best la…nanti saya akan ushakan supaya kurang buncit lagi ek..tq abg darkbatman..
      .-= Suria´s last blog .. =-.

  • em, kalau minum susu pagi2 ade risiko perut buncit x?
    .-= syazana´s last blog ..Tagged by Incik Iman =-.

    • minum susu bagus utk berdiet.. xde buncet..hehe.. no worries okay..heh

  • minum air 30 minutes lps mkn..tak boncit nanti kan..pastu klu ikut kwn2 chinese..lps mkn..jgn terus duduk..jln2 or berdiri 30minit hingga 1 jam..huhu
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Maher Zain – Insha Allah | ماهر زين – ان شاء الله =-.

    • ahaha.. betul gak 2 bb.. tp boleh jer duduk cuma jangan buka tali pinggang.. 2 tips dari pakar kesihatan la.. klau berdiri 30minit pun agak bagus sbrnnye…heh

  • wow.
    thanks.
    info yang sangat sangat membantu. ;)
    .-= hizami´s last blog ..Rumah Oh Rumah! =-.

    • ur welkam hizami..

  • Waaa byk tips yer kat sini..kalau buat semua nie tapi tak boroi jgk cmne yer?

    • buat semua tapi xboroi cemane 2???

    • sbnarnya nak tips bagi boroila. Asyik tip nak kurus jer. Yang nak gemok sikit nie takde tips ke?hehehe
      .-= razis´s last blog ..Blog Review: Aku Komen Blog Miss Lolly a.k.a LuvFareda =-.

  • hermm..ye ke?

  • sebelum makan mandi dulu, okeh nanti aku cakap kat mr big tau!
    .-= CikLilyPutih´s last blog ..Hadiah Birthday Untuk Alisya =-.

    • haahha.. tau xpe.. ehh dh ade ehem2 ker?

  • yang lain2 tahu tapi jangan minum teh baru first time ni tahu..huhuhu.thanks!
    .-= lizz´s last blog ..Manusia Batu Api- Versi Khas Untuk Bloggers Including Me =-.

    • hah lizz.. hapi biler kamu ke sini..btw rili2 tq yer. sgt2 hargai kamu ke sini.heh

  • tea boleh buat boroi ea???baru tahu!!!!kalau ais lemon tea???hahaha nescafe org cakap tinggi kn metbolism..btul ke?
    .-= hentakbelipat´s last blog ..Perangai Pelik~Bab 3 =-.

    • erk..ramainye xtau.hehe.. tapi jangan sampai xminum terus yer.. bole jer cume jgn kerap la.

  • patut la ery buncit. suke minum teh. teh o ais la, teh ais la.
    huhuhuhu~

    • ais 2 pun buncit kan perut sbnrnye .. jangan selalu amalkan.

  • betul tu bro, setuju dengan perkara diatas. Memang mengamalkan perkara diatas lagi – lagi pasal teh tu ramai yang kurang mengerti.
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

    • ha tau xpe.. kurang mengerti cmne 2 bro?

    • ada orang kata minum teh bagus sebelum makan atau selepas makan, tapi artikel di internet banyak menyatakan minum teh memang kurang bagus sebelum atau sesudah makan kerana lemak akan sukar dicerna.
      .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  • jgn minum teh tu x leh nk bt la..ak ske btol mnum teh drpd. air2 yg lain..tp klu gitu la leh try tgok cmne..ak x nk buncit..huhu
    .-= ajuera´s last blog ..I dressed so spicy hot, but why no Taxi stops for me? =-.

    • ahaha.. ramainye takut buncet.. klau nk minum teh boleh tapi teh hijau sebab byk antioxidant.. bgs utk kesihatan.

  • wahhhhhhh baru tau teh tuh..
    .-= ruti´s last blog ..Tornado di Miri Sarawak =-.

    • ha 2 la esan. ramai xtau..

  • hehe..info yg berguna dan telah diamalkan beberapa lamanya..
    n lagi bkn tak bleh nk mnum teh sbb teh mmg bagus kalau betul cara pengmbilan..

    cuma jgn mnum teh lps mkn la..heeee
    .-= Rama2Ungu´s last blog .. =-.

    • ha yer betol3.. hehe. cara pengambil 2 betul.. ramai dh salah faham rasenye..ahaha.. bkn xboleh cume kene kurangkan melainkan teh hijau..heh

  • tidak boleh minum teh lagi la ye.
    huhu~
    .-= naddy´s last blog ..~ lagenda budak setan ~ =-.

    • boleh jer nad.. hehe. cuma xleh kerapkan minum teh nanti perut buncit.

    • elak kan drp minum teh yang rendah kualiti..tu je.. ape2 makanan pun kalo kita terlebih makan,akan mendatangkn bahaya juga..

    • the dose make the things poison or not.
      penah dengar dalam kuliah dulu. hehe. =)
      .-= naddy´s last blog ..~ lagenda budak setan ~ =-.

  • hahahha..best la tips ni bro..terasa gue..hahah..nnt aku cuba praktik kan..
    .-= JMR´s last blog ..Apa Nak Pelik Kalo Terjumpa Ex kan… =-.

    • elok la kalo nk cuba,jgn la stop terus nanti x nampak kesan nya.. wat sikit2 je dlu..baru dpt tahu perbezaannye..badan mau sihat bro!!

  • tq..ehe

  • ahhaah.. ok nand.

  • mmg jd amalan aku ni… :P
    .-= nanajoe´s last blog ....:: Darkbatman bagi nana hadiah lagi ::.. =-.

    • nana joe tetap mantain!!! ekeke.HOT gitu ;)

  • bro aku jadi pelik…aku dari dulu sampai sekarang tak naik2 badan…makan dah macam orang bela jin tapi tetap maintain u…hak3
    .-= Bean Moreno´s last blog ..DUA BENDA BERMAKNA BAGI BEAN MORENO SEPANJANG MINGGU NI =-.

  • ehehe..1stly mgkin genetik ko drp golongan2 kurus.namu x bermakna x dpt naikkan berat badan..skrg cuba ko jadualkn pemakanan ko sehari mkn 4-5 kali.. lebihkn sumber protien contohnya ayam,ikan.tauhu dlm setiap hidangan tu

  • ingatkan orang tua tipu hal jangan mandi lepas makan, rupanya betul. tapi teh aku xleh nk tinggal la..
    .-= Park Air´s last blog ..Kad Kahwin Digital. =-.

  • teh hijau..emm nnti nk beli la..hehe
    .-= ajuera´s last blog ..I dressed so spicy hot, but why no Taxi stops for me? =-.

  • “elakkan daripada berdiri dan cuba kunyah dengan perlahan kerana makanan yang tidak dapat dihadam akan menimbulkan banyak gas”

    adakah gas itu keluar as a kentut????????
    .-= namaakusiti´s last blog ..bukan mudah mendidik anak bangsa aka CIKGU =-.

  • teh itu minuman kegemaran ak..lagi2 teh o ais..wow..teh ais limau..tp ak akan mgurangkn pgambilan teh ais sbb ada susu..hee..wlpn begitu, perut ku ini stil slim okkk..tiada sebarang lipatan..wakaa
    .-= frazi´s last blog ..Payudara besar perlu dibedah =-.

  • thanks bro, aku bab makan gelojoh,…. sbb tu buncit perutku ini, hehe…
    .-= Dauspozi´s last blog ..Alexa Dauspozi (Dot) Com: 338,086 =-.

  • wow..aku x tau pula minum teh tak bagus….sbb ada org cakap minum teh bagus untuk kesihatan dalaman perut…hmmm..cam mana tu ar?
    .-= eddy dy´s last blog ..JPN: 274,303 ALN TAHUN 2000-2009. =-.

  • ohh minuman berkafein penyebab perut buncit ey? ade lagi satu,jangan makan bersulamkan minum air,nnt perut buncit. huhu

  • ala teh tu fav. Patut ar tak kempis2 perut ni

  • wow…tq2 bagi info menarik…jom praktis!!!

  • tips yg menarik …

  • Salam,saya nak tanya ? saya minat untuk sukan Badminton..jadi kalau ke gym apa perlu saya buat..fitness yang cam mana saya nak lakukan…tq bro..

    • sori bru tgk bro..
      ermm.. klau ke gym 1st kene wt kardio.. mantapkan stamina..

  • A’kum tuan,tahniah dan tk atas perkonsian. Selain senaman satu lagi tip yang saya ingin kongsikan betapa perlunya air kosong dlm kehidupan. Semua organ2 didalam badan perlukan air,lebih2 lg perokok tegar. Gigi perlukan air juga untuk hidup segar dan bertenaga. Ambil 3-5 liter sehari disamping pengambilan buah2an dan sayur2an secara konsisten. Menurut pakar pemakanan, penyakit bermula dari usus yang tak sihat. Amalkan air kosong untuk mengembalikan kecekapan organ dalaman dan kelihatan awet muda. Wallahualam.

    kamal
    Konsutan Litchin de-bella
    013-7778291
    Litchin Fiber 1sachet = 2kg bayam
    Litchin Enzim 1sachet = 2kg buah2an

  • tq for da info….:P