DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Cara Berlari Yang Betul Untuk Menguruskan Badan

Berlari merupakan salah satu cara untuk menguruskan badan dengan cepat dan betul. Mereka yang menghabiskan masa selama 60-90 minit melakukan senaman ini setiap hari akan berjaya mengurangkan berat badan dengan cepat. Anda mahu ”badan terasa lebih ‘fit’, ukuran pinggang semakin mengecil, dan yang paling menyeronokkan, berat badan berkurangan’‘?

Dengan sedikit persediaan dan motivasi, saya yakin anda mesti akan bersemangat nak berlari setiap hari. hehe! Tapi bagaimana nak buat persediaan itu? Jom bersama saya!


Langkah Pertama

Sebelum anda tidur, sediakan dulu beberapa idea berkobar -kobar anda untuk berlari pada hari esok. Anda perlu setkan dalam kepala awal – awal, tempat larian yang berkenan di hati, sediakan peralatan nak berlari dan paling jangan lupa ”setkan alarm”.

Bukan apa, bila kita dah setkan awal – awal, sekurangnya rasa malas nak bangun tidur tu berkuranglah sikit bila dah fikir awal – awal plan yang dah dibuat. So, get your track set up! Readddyyyy and jom lari. ahahaha!

Langkah kedua

Anda perlu minum air sebelum, selepas dan juga semasa berlari kerana apabila berpeluh, air dalam badan akan berkurangan dan anda mungkin dehydrated. Kekurangan air akan menyebabkan badan anda mudah penat dan perasaan anda akan bercampur baur terutama perasaan malas yang lebih menguasai fikiran ketika mahu meneruskan larian.

Langkah Ketiga

Setelah berlari, gunakan interval training untuk meningkatkan jumlah kalori anda yang dibakar. Interval Training yang dicadangkan ialah berlari dengan kelajuan selama 4 minit dan meningkatkan kelajuan setiap seminit yang akan mempercepatkan pembakaran kalori anda.

Apa sebenarnya interval training?

Interval Training ini sebenarnya latihan bagi mereka yang inginkan membakar kalori dalam masa yang singkat.

5 Minutes: RPE 3-4: Warm Up
2 minutes: RPE of 5: Increase speed and/or incline from warm-up to slightly higher than comfortable pace
2 minutes: RPE from 5-6: Increase the incline 1% every 15 seconds
2 minutes: RPE from 6-5: Decrease incline 1% every 15 seconds
1 minute: RPE: 8 Increase speed to fast walk or run
2 minutes: RPE: 5 Decrease speed to recover back to a medium intensity
2 minutes: RPE: 5-7: Increase incline 1% every 15 seconds
2 minutes: RPE 7-5: Decrease incline 1% every 15 seconds
1 minute: RPE 8: Increase incline to 5-10%, work as hard as you can (don’t kill yourself!)
2 minutes: RPE 5: Decrease incline to 0% to recover back to medium intensity
5 minutes: RPE 3: Cool down by walking at a comfortable pace

Total Workout Time: 26 minutes

Apa tu RPE?
Tahap kepayahan latihan anda. Lagi tinggi RPE lagi banyak bakar kalori.

Level 1: I’m watching TV and eating bon bons
Level 2: I’m comfortable and could maintain this pace all day long
Level 3: I’m still comfortable, but am breathing a bit harder
Level 4: I’m sweating a little, but feel good and can carry on a conversation effortlessly
Level 5: I’m just above comfortable, am sweating more and can still talk easily
Level 6: I can still talk, but am slightly breathless
Level 7: I can still talk, but I don’t really want to. I’m sweating like a pig
Level 8: I can grunt in response to your questions and can only keep this pace for a short time period
Level 9: I am probably going to die
Level 10: I am dead

Langkah keEmpat

Cari pelbagai tempat yang menarik untuk berlari. Ramai yang fikir berlari di tempat yang berlainan akan menambahkan mood anda untuk stick dengan larian tapi kata saya pula ”berlari pada tempat yang tidak sama akan meningkatkan tahap keberkesanan latihan senaman anda”.

Sebagai contoh ”berlari atas jalan yang mendatar tidak akan membakar kalori sebanyak anda berlari sewaktu mendaki bukit”. ahaha. fikir – fikirkan!

Langkah Kelima

Ajaklah rakan – rakan untuk menaikkan semangat anda berlari. Sebolehnya cari lah kawan yang mempunyai tahap kecergasan seperti anda supaya anda tidak ditinggalkan dibelakang. hehe!

Last but not least, bagaimana berlari dengan betul? Adakah dengan berlari dengan langkah yang panjang ataupun berlari dengan langkah yang pendek? Saya yakin anda semua tak semuanya tahu kan? hehe!

Cara yang betul ialah berjalan beberapa langkah untuk mengetahui panjang saiz langkah yang sesuai dengan diri anda. Kemudian, berlarilah dengan saiz langkahan tersebut. Saiz langkahan yang sesuai membuatkan larian seperti meluncur dan bukannya seperti melompat-lompat.

P/s: Sekiranya anda baru saja nak bermula program larian kuruskan badan, janganlah terus mulakan dengan 60-90 minit. Mulakan larian selama anda boleh bertahan dan sekiranya anda tidak mampu nak teruskan, gantikan dengan berjalan dan dan cuba tambahkan waktu larian dan kurangkan waktu berjalan sehingga sampai di tempat akhir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

54 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • Aie, klu aku nak lari2 camni ok ker… aku pon nak kurus jugak.. hahhahha..

    Aku lebih prefer berlari di gelanggang futsal.. agak macho di situ.. hahha..

    • hahaa.. yus, ko dh kurus.. ko xleh bace entri ne.. nt tinggal tulang weiiii.. ahahahaaa

    • huhuh……….. dah kurus pon gatal lg nak kurus eeehhhh… hohohoh.. tak azi ni…

  • hahahhaa… bagos nih… asyek xkekal lame jep lariannye.. >__<

    • hahha.. kene berteman 2..

  • bro tips nak gemook bila nak keluar ? hahahaha ;DD

    • dlu ak penah wt da bro.hehe..

  • kalO nak gumukkkkkkk camane ?

    • haha.. klau nk gumuk..mkn tdo..mkn cokelat tdo ngn cokelat..ahaha

    • lully dah gemuk pon nak tambah gumuk lg ke..:p

  • haha, nice la entri camni
    tambah-tambah skang musim raya

    • 2la.. mesti ramai naik berat badan kan?hahaaa

  • hoho..nice info..
    ada niat nak joging ke berlari ke kan..tapi bila fkrkan kene buat sorang tu yg cancel..hahahah..tak da geng..nak g taman riadah kat pun tak cukup masa..sudahnya merayau la keliling umah ni..hahahaha

    • hahahha.. merayau wtpe?? wt ketupat ker?hahaha

    • uikss..ape barang bt ‘ketupat’
      tak kuasa la..merayau keliling umah ni je la..jalan2 kat kawasan umah ni..hahahahah

    • hahahahaa.. mane la tau..dh name raye daun ketupat berlambak2 x abis kan?ahahaha..

  • haha.. joging dlm umah atau joging atas katil?heee

  • boleh kecik ke pinggang kalo buat ni? ngeh3

    • kecik pinggang ade cara lain .. yg ne nk kurangkan lemak.. heh

  • salam bro.betul 2.berlari mengikut prosedur yang betul dapat membantu untuk kuruskan badan.aku setuju 100%.tapi baru ni aku ade terbace artikel pasal senaman tidak menbantu untuk menguruskan badan.aku kureng setuju ler.sebabnye…dulu aku berlari setiap hari bleh je nk jadi fit macam bro..haha..Tq sharing!

    • yep.. kire dlu ko rajin la ne berlari? tp bgsnye berlari ne
      nt dpt bontot tonggek.. so bile pakai seluar, macho jer..hee

  • macam mana yer. malas la nak lari.. tp nak kurus.. huhuhu

    • haha. klau cmne, jom tambahkan lemak beramai2.heee

  • meh aku tambah tips. Time berlari tu.. cuba cari kawasan yang banyak anjing. Boleh main kejar2. Anjing antara motivasi terbaik untuk buatkan kita tak malas untuk berlari laju.

    Btw, cool blog bro. aku follow..

    • tq bro..

      erm ak rs cadangan ko ne sgt ler bernas bro.. ahaha.. tp larat ker nk tinggalkan anjing 2 bro? hehe

    • bila keadaan kecemaasan..terdesak.. mesti boleh punya :D tapi kalo tak lepas tu.. masuk la metro muka depan..

    • hahaha.. gile aa masuk metro.. xsanggup aku.. silap2 kene penyakit anjing gile.hee

    • kalo camtu pilih kawasan yg dihuni anjing tua la.. takkan tak leh beat kot :D tapi bro dah biasa berlari..tak jadi masalah dah.

  • Aku dah kurus… kalau lari jugak.. mampu ke aku dapat badan seperti ko tu?? yang berketul2… hihihih

    • jangan lari ke depan.. nanti jadi kurus. nak berketul.. kena lari ke belakang.. :D gurau ja bang..

    • hohohoh… mungkin darkbatman aka aie sebelum ni ikut tips tu kot.. tu pasal dia berketul2.. hohohoho .. (gurauan di balas dgn gurauan ):D

    • hahaha.. aku stujuuuu

    • apa yang ko setuju? hohoho…

  • hik3…..aku selalu berlari dalam tidur pagi2

    • aku pun kdg2 cm2.. syok je berlari atas katil..heheee

  • bro..
    macam mane yang dah terlebih kurus nie?hehehe..
    nk besaukan pinggang tak boleh2~

    • haha.. yg ne kene amek pemakanan utk gemuk lak nampakknyee.

  • haha. good tips bro. akan ku usahakn. wee~

    • bgs3..

  • bagus ni salah satu drp exercise kan

    Keputusan Terkini Man Utd vs Liverpool

  • salam.. wow.. superb info
    thanks for sharing mr. DM.. =)

    • ur welkam.. :)

  • haha.. rajin ker bro?

  • aduh banyaknya step tapi aku still nak cuba gak tau

    • yep.. sbelum ne aie salu joging ptg2 cz nk fitkan badan… tp sbnrnya xde byk sgt cuma kene rajin.ahahaha. nk rajin 2 bkn sng kan..heee

  • Entri ini muncul pada waktu yang sangat sesuai. Bro macam tahu je saya nak kuruskan badan, actually nak fit kan badan.

    Saya baru sahaja start joging pagi tadi pada jam 7.30am. Dengan joging pada intensiti yang sekata dari awal hingga ke akhir joging dalam masa sejam dengan jarak hampir 3.5km diakhiri dengan berjalan kaki dengan jarak lebih kurang 700m. Kemudian saya sudahi dengan angkat badan di palang dan cool-down.

    Apa pandangan bro? Saya fikir untuk meneruskan exercise ini setiap pagi selepas subuh.

    Saya susuli dengan ucapan terima kasih. Harap bro sudi memberi respons.

    • sori td aku tgh wt en3 exercise yg lain.hehe.. so x tgk pd komen2 bru kat entri skg.. ermm..
      nak fitkan badan ade byk cara..
      erm cara ko wt 2 bgs gak.. joging sejam lebih n if ko leh wt push up after habis 2 lagi bgs sbb blh lean kan perut 2 bg flat .. n bila dh ko rs maintain, ko tambahkan ngan squat ker kat gym?
      klau maintain 2 bulan, badan ko dh nampak kemas.

  • Saya plan untuk mantapkan pernafasan dahulu sebelum teruskan dengan crunches atau push-up.

  • ayat tu la yang aku ulang dari taun lepas.. penyudahnya raya taun ni semua pakaian size besar.. adu.. kena cari motivasi ni. Esok mau usya kawasan awek berlari. Puasa kan dah lepas :p

  • malasnya nak lari..tapi kalau nak fit, kena lari jugak

  • tips ni bgus…sjk raye ni aku rse brt dh naek ler..hahha..kene kuruskan balik nie..hehe

  • thx coz sharing.. gud tips..

  • cara ini telah membantu aq sebnyak 60%…. hahahaha..
    bgos bnda ni…

  • aDuI…AsYiK2