DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Cara Membina Badan

Pernah anda terfikir walaupun tiada rupa yang hensem tetapi memiliki bentuk badan yang cantik dan menawan? Hari ini saya berkongsi serba sedikit cara membina badan yang betul untuk mereka yang merasakan ingin mengubah dari ”kurus kering kepada badan yang pejal dan berotot”.

Kenyataannya apabila memiliki badan yang cantik, keyakinan diri dan perasaan nak mengorat tuuuu akan lebih terujaaa! Pertamanya anda kena tahu diet yang betul ”otot terhasil daripada apa yang kita makan”. Apa yang anda kena tahu lebih adalah cara mengira kalori harian makanan yang diperlukan untuk supaya dapat membakar kalori dengan betul.

Dalam membina badan ini, jumlah kalori yang kita ambil perlulah lebih daripada jumlah kalori yang perlu dibakar. Bagi yang biasa, normally kalori yang diambil adalah 2500 kalori tetapi untuk membina badan, pengambilan kalori perlulah lebih seganda daripada biasa ”pembakaran kalori yang kurang akan menyebabkan otot lambat membesar”.

Seperti sebelum ini, saya selalu sarankan apabila membina badan, anda perlu lebihkan pengambilan protein sebabnya protein ini yang membantu pembentukan otot badan. Apabila dah tetapkan penggambilan kalori yang diperlukan, mulakan dahulu dengan senaman ringan supaya badan tidak terkejut dan cedera. ehehe!

Kalau nak badan cantik ini bukan sekadar dengan senaman jer tetapi memerlukan makanan tambahan supaya otot yang terhasil lebih cepat dan mantap! Apa yang anda perlu buat selepas tuu, pastikan anda mempunyai jadual latihan dan pemakanan yang betul secara konsisten.

P/s: Nasihat saya cuma satu, jangan give up kalau sekadar melakukan latihan hanya untuk seminggu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

21 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • Nak tanya…kalau buat senaman membina badan ni, mmg akan membesar mcm bodybuilder ke?
    Sbb apa, sy x brp suka besar2 sgt, elok bdn mcm model je, slender tp ada shape…

    • x bro.. bodybuilder ade lg latihan tambahan.. yg aku kasi ne basic utk yg nk bentukkan badan..

    • mksdnya..mmg ada senaman utk bodybuilder sj..
      mind dh set, kalo pg gym mst jd beso…so skrg ni just jogging2 je la..pastu adala dumbell 2..
      kenal mmbr2 yg msk gym ni, suma yg beso2…kureng skit la tgk…;p

  • Encik..D
    Memang suka tulis mengenai Pendidikan Jasmani dan Kesihatan ni….sapa nak info boleh lah terjah sini.

  • nak mmg nak.. tapi susahlah nak buat.. hehe..

  • Tu senaman dari kurus nak berotot, tips senaman dari chubby ke kurus de x?

  • Bagus tips macam nie, hehehe..aku nk bina otot sikit, dah menjadi lemak da..

  • yeah..
    sedang berusaha..
    tq2..

  • klu bdan dah bsr bro..cmna plak yer??kang klu buat body trus cam buruk plak jadinya..

  • err..kalo nk mintak pendapat a.k.a solution dpd abg zuhry boleh..??
    bagaimanakah caranya untuk MERENDAHKAN kadar METABOLISME dlm badan..sebab mslah itu menyebabkan badan saya susah untuk nmpk berisi..kurus jer..makan jgn ckpla..memg kuat makan..that problem also membuatkan BMI saya x normal..dgn ketinggian 175 cm dan berat 50 kg….
    so how ea?? tq..

    • biasenya klau nk gemuk ne..bile dh xde solution the best way kene bercuti.. tenangkan fikiran..

    • woohooo..kalo nak bercuti tu memg lambt lagila..yg ade pun cuti sem 3 minggu jerk..

  • huhu, kena usaha keras ni. :)

  • saya berusia 20 tahun dengan berat 55 kg dan tinggi 174 cm. saya nmapak kurus dan ahli keluarga saya pun kurus-kurus belaka
    camna nak tambahkan berat badan???
    pada masa sama nak buat shape sikit
    dah banyak cara saya lakukan seperti makan banyak, makan supplement dan susu penambah berat dll
    help me

  • salam bro…aku baru nak mula dlm bidang nie…so aku ada mega mass4000…persoalan nyer sekarang aku tak nak mula dari mana dulu bila aku start minum mega mass4000…aku harap bro dpt membantu….mekasihhhh

  • camne nak membina badan yang ada wing dan berda bidang??

    • kene buat latihan ikut otot yg kita nk..

  • camne nak membina badan yang ada wing dan berdada bidang??

  • brother darkbatman…kalau blehla…bleh tak kau sertakan jadual untuk bina badan bg yg beginner…

  • abg batman sye nk tnye sikit …hehehe…. sye berusia 14 tahun (pelajar sekolah menengah) adakah aktiviti bina badan sesuai dengan usia sye nie…..hehehhe ….

  • A close friend had quit smoking several years ago so they suggested that I do what they did and have a home lung detox. This is designed to remove cigarette tar from the lungs tissue many times quicker than ordinarily if left to just the bodies own devices.