DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Koleksi Duit Lama Malaysia

 

 

BERAPAKAH jumlah yang anda sanggup bayar untuk memiliki sekeping wang kertas lama Malaysia? Mungkinkah seratus ringgit ataupun mungkin ribuan ringgit? Saya tak pasti berapa ramai yang minat mengumpul duit lama tapi bagi saya, duit lama sangat berharga dan hobi mengumpul duit sebegini merupakan antara aktiviti yang sukar kerana agak susah nak mencari wang lama pada masa kini.

 

 

Selama mengumpul duit lama, setakat ini sebanyak  36 keping duit rm1 berjaya dikumpulkan. 

 

 

Paling sukar untuk mendapatkan duit rm20 dan rm50 lama. Sehingga kini duit lama rm10 hanya 2 keping dapat dikumpulkan. Ada sesiapa baik hati ker mau tukar? hehe!

 

 

 Sesetengah pengumpul duit lama mementingkan nombor siri tapi mana nak cari nombor yang cun melecun! Takat duit kertas wang lama berkeadaan baik boleh lah juga usahakan. hehe! Sebenarnya, banyak sebab orang mengumpul wang lama. Seperti saya, pada mulanya sekadar suka – suka  untuk melengkapkan koleksi yang ada tetapi dah lama asyik membelek setiap masa  semakin seronok jadinya. ahaha!

 

Sekeping duit syiling 10 sen yang dikeluarkan pada 1971 boleh mencecah harga RM2,500. Tapi saya punya rm1. hehe!

 

 

P/s: Ada sesiapa yang nak tukar duit lama tak? Kalau ada meh kontek aie kat aie.seifer@yahoo.com!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

106 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • saya ada duit kertas malaysia british borneo tahun 1959
    kalau minat saya letak harga RM5,000.00
    0192922720 call @ sms
    email: halimspeeds@gmail.com

    • aku jual kat ebay paling tnggi jenis tu RM50 bergantung pd condition

  • saya ada duit lama yassen…..rm 300,000.00

  • Saya ada koleksi duit lama RM1 100 kpg…msh bole gunakah tu?

  • duit rm 1 lama gabenor ismail md ali sy nak jual…

  • as salam..ayh saya ader duit siling lama 9 yassin,sesiapa nk beli sila hbgi pak razak 0193981461..

  • saya ada rm 20 lama untuk dijual rm 3000.00

  • saya ada duit liberty amerika 1799,adasapa nak beli,saya nak jual.duit syiling mexicoen 1884 pun ada nak jual. dan duit syiling cina kepala botak.
    cal saya 0129113012
    email:evolution_technology@rocketmail.com

  • duit syiling YI YUANG 1-tahun 2005-blkng ZHONGGUO HENMIN YINHANG.
    duit syiling NEW ZEALAND 20 ELIZABETH 11 tahun 2006.
    syiling AUSTRALIA 5 ELIZABETH11 tahun 2000
    syiling CANADA 2DOLLARS ELIZABETH 11 tahun 1996 tertulis D.GREGINA/

  • duit syiling YI YUANG 1-tahun 2005-blkng ZHONGGUO HENMIN YINHANG.
    duit syiling NEW ZEALAND 20 ELIZABETH 11 tahun 2006.
    syiling AUSTRALIA 5 ELIZABETH11 tahun 2000
    syiling CANADA 2DOLLARS ELIZABETH 11 tahun 1996 tertulis D.GREGINA/GAMBAR BERUANG.
    syiling HONGKONG _FIFTY CENT tahun 1980.”THE QUEEN ELIZABETH11″
    syiling BRUNAI 20 sen tahun1993tertulis SULTANAH HASSANAL BOLKIAH.
    syiling HONG KONG 10CENT tahun 1984 QUEEN ELIZABETH THE SECOND

    SEMUA SYILING DIATAS SAYA NAK JUAL.
    YANG BERMINAT NAK BELI CAL SAYA 0129113012
    email;evolution_technology@rocketmail.com

  • sya ada duit lama kalau sudi boleh tengo sample di fb sya bandukanbarukeningau@yahoo.com.my

  • salam saya ada rm10 lama sekeping
    dan duit syiling 50 sen lama tahun 1969 spcial edition punya
    ada belahan tengah.. saya buka harga untuk syiling rm 500 sahaja.
    duit rm 10 lama saya buka harga rm100
    harga boleh nego lg

  • boleh contact saya 0173813840 atau email muhammadfazari@hotmail.com

  • saya ade duit 10sen tahun 1943

  • Saya ada duit syiling yassin 1 Nabi Khidir utk dimaharkan. Sesiapa yg berminat, boleh menghubungi saya utk pindah milik. 013-4270283 (Sham)

  • saya ada wang rm1 malaysia kemungkinan keluaran sebelom rm1 awak(seperti dalam koleksi awak di atas)awak berminat tak?

  • sy ada duit lama $20,siapa nk bli

    • sy ad duit lma $1 dn $20 yg ditandatangani olh gabenor Tan Sri Ab Aziz Hj Taha. sesiapa yg bminat blh call sy 0142230962 (fazli) s.alam

  • i have a lot syiling….slh 1 nye rancagn malaysia kelima…rm1…..dan sama mcm koleksi u dlm pic….serta syiling yg agak dr luar negara…new zealand n singapura….jd u tahu pd siapa yg i blh jual…;)

  • As’salam…
    Saya pengumpul koleksi syiling lama2 dlm pelbagai Tarikh..Dlm koleksi saya
    ada segelintir saje yg kekurangan;

    1969-10sen
    1970-10sen/50sen
    1972-10sen/50sen
    1974-10sen/20sen/50sen
    1975-50sen
    1976-50sen
    1983-5sen/20sen
    1984-10sen/20sen
    1985-10sen/20sen
    1986-10sen/20sen
    1987-10sen
    1995-20sen
    1996-20sen
    1999-20sen
    2003-20sen
    2006-50sen
    Ssiapa ada mnyimpan syiling tersebut dan berminat untuk menjual,sila hubungi saya..harga mati RM200 setiap 1 keping..

    Saya-Ady
    Call-0133909800

  • assalam.
    Saya ada sekeping duit lama 5000 brazil thn 1989.klu di convert ke duit malaysia berharga rm8k lbh…
    Sesiapa yg berminat blh call saya utk bncg harga.
    0126992274.

  • pelbagai wang lama untuk di lelong… http://facebook.com/jasiaq

  • assalamualaikum… saya ingin menjual syiling lama:
    Rm 0.50 tahun (1968, 1973, 1977, 1978, 1980, 1981, 1982, 1983)
    Rm 0.20 tahun (1967, 1973, 1981, 1982, 1988)
    Rm 0.10 tahun (1973, 1976, 1981, 1982)
    Rm 0.05 tahun (1981)
    Rm $1 tahun (1991)

    harga boleh runding..jika berminat sila hubungi saya di nombor 0179404753/ 0173434112
    atau email saya di iefa_momoy16@yahoo.com.TQ.

    • Brapa harga nak jual semua tu ? Sms 0122428735

  • CENDERAMATA RASMI PERASMIAN KOMPLEKS UMNO MALAYSIA PADA TAHUN 1985 OLEH
    YAB DATO SERI DR. MAHATHIR MOHAMAD (PRESIDENT UMNO MALAYSIA PD TAHUN ITU)

    * DIERAP DARIPADA LOGAM TIMAH MALAYSIA OLEH PENGUSAHA PIUTER DIRAJA SELANGOR
    (SELANGOR PIUTER)

    * UNTUK DIJUAL KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT DALAM MENYIMPAN PELBAGAI KOLEKSI BARANG LAMA MAHUPUN
    SESIAPA YANG BERMINAT.

    * MENGAMBIL HARGA YANG TERTINGGI UNTUK DIJUAL.

    * JIKA BERMINAT, SILA CONTACT DI NOMBOR 0179404753 (IEFA) ATAU EMAIL SAYA DI (IEFA_MOMOY16@YAHOO.COM)

    *FIRST COME FIRST SERVE…TQ

  • I’ve got a problem in this topic. If anyone will help me next you should e-mail us in the address zajesuka@harvard.edu. Many thanks and finest respect

  • Ada rm 10..Nk jual 5k bleh lh.

  • saya ada sepuluh sen tahun 1969. sesiapa nak tukar tak untuk seringgit (syiling). sms saya 0126507108 jika berminat

  • saya ada duit kertas RM2~ dengan 2 syling 50sen yg terbelah kt tengah2~ tapi ada ke orang nak beli??

  • saya ada duit kertas RM2~ dengan 2 syling 50sen yg terbelah kt tengah2~ tapi ada ke orang nak beli??
    kalau ada nak beli sms saya 0177176031 terhad jew nie bab ada 3 jew duit lama yg saya ada~