DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Makanan untuk Membentuk Badan Tegap

Sebelum mendapat bentuk badan yang tegap dan sasa, apa yang penting ialah ”kerjasama”. kehkehkeh! Okey, saya gurauu! Paling penting adalah perlu menjaga pemakanan dengan cara yang betul. Bagaimana mengambil makanan dengan cara yang betul? Meh baca dengan gigih!

Pastikan pemakanan seharian terdiri daripada 40 peratus karbohidrat kompleks, 30 peratus protein dan 30 peratus lemak dan sebenarnya adalah penting kalau anda mengambil makanan yang kaya protein kerana ianya boleh mengekalkan rasa kenyang dan melawan  perubahan supaya tak lapar seperti raksaksa. kehkehkeh!

Kalau boleh, minumlah lima cawan teh hijau sehari kerana dipercayai mampu merangsang metabolisme dan membakar 100 kalori sehari dan kalau anda tak tahu, nak bersarapan apa di pagi hari, anda boleh mengambil susu dan telur, quaker oat dan juga roti bakar plus plus plus harus menukar diet bebas lemak dan karbohidrat dengan mengawal peratusan makanan yang diambil.

Sekiranya, perut anda masih berdangdut, anda boleh kerapkan pengambilan susu soya, tauhu soya dan kacang soya kerana boleh membantu seimbangkan perubahan hormon yang boleh menyebabkan perut anda lapar.

P/s: Pastikan waktu tidur anda cukup 7-8 jam sehari dan kalau nak result yang mantap, senaman yang dilakukan perlulah penuh berdisiplin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

12 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • terbaiklah, aku tgh study bab pemakanan ni. tp kalau pemakanan je elok, tak reti nak bersenam. tak jadi gak badan tegap nyer. haha

  • huhu…kawe cuba praktik deh…tapi kalo senam kawe reti swiming je…kre ok x??hurmm~~

  • 1 hari aku mkn 5 keping biskut jacob, 1 biji epal, i gelas air milo tanpa gula. then exercise 1 jam. harap2 cepat la dpt body mcm tu!

  • Kalau air teh hijau tu tukar teh kurang gula leh tak?

    Dah pernah try minum teh hijau tu, amat la tak sedap

  • Akak tak boleh minum TEH,ada alahan.
    Tuan Blog….akak ambil gambar semasa motor bergerak,akak kan pembonceng,pssttt…Abang Mat selalu kata pada akak “separuh mati akak bertarung nak ambil gambar”….iyalah time speed…130km…tak kena haru nak ambil gambar…akak akan pastikan kamera sentiasa di tangan.

  • haaa kan betol kite kena tdo 7-8 jam kan..mane cukup 4-5 jam

  • soya boleh tak di ganti dengan tempe??hehehe..sebab suke ratah tempe

  • aku makan ape yg ade n jrg senaman, sekarang brt dah bertmbh, huhu

  • wah
    kalau baca memang nampak mcm senang je rase
    tapi bila nak buat tu mcm xtercapai jer
    hehe

  • aku buat x jadi2 pon setiap hari aku pi gym huhuhu

  • betul kaa ushyei haha aq stiap bgu dari tdur msti aq pngping kalau hmpa nk badn tgap

  • aturan makan dah, senaman ada la gak…dah 4 bulan berat ada naik cikit..haha tp shape tak do…