DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Membongkar Rahsia Kentang! Yummy..!

Ada sesiapa yang tidak tahu apa itu Kentang ? Ada ker? Mestilah takde bukan. ahaha. Kentang goreng digemari semua peringkat usia kerana rasanya yang enak dan juga menambahkan lemak dibadan anda. hehe! Jom bersama saya untuk mengenali tentang khasiatn kentang secara mendalam menerusi cara hidangannya.

Selama anda pergi bershopping, berapa jenis kentang yang anda tahu? opss macam cikgu la pulak. heh! Kentang ini ada 4 jenis tetapi hari ini, saya bagi  info 3 jenis kentang yang biasa anda selalu makan yer.

Kentang Goreng

Kentang goreng ini merupakan makanan segera yang paling laris kerana ianya sangat mudah didapati dan harganya yang murah. Oleh sebab itu, kentang goreng merupakan makanan yang diproses dan kandungan garamnya agak tinggi tidak sesuai untuk anda yang berdarah tinggi dan pengambilannya seharusnya dikawal.

Dalam 68gm hidangan kentang goreng yang anda selalu kunyah, ia mengandungi 210 kalori, 10 lemak dan tiada kolestrol.

Bagi saya, Hashbrown merupakan pilihan utama bagi mereka yang ingin menjaga badan. Hashbrown mengandungi 135 kalori, 1.87 gm protein, 18.28 gm karbohidrat, 25 mg kalsium, 11 mg magnesium dan 29 mg phosphorus plus plus plus 72.51 gm air. Sangat sesuai untuk anda yang ingin kurus bukan? So, apalagi jom serbu McDonalds esok! yehaa!

Apabila waktu raya, kerepek kentang merupakan antara menu utama bagi kaum wanita. ahaha. Kerepek Kentang sangat best sebenarnya kerana rasanya yang rangup, masin dan berlemak sehinggakan kita tidak jemu mengunyahnya setiap masa.nyum3!

Pernah tak anda terfikir kenapa kerepek kentang ini sangat best? Jawapan dia, ianya mengandungi bahan perisa yang agak banyak. heh! Dalam sebungkus kerepek kentang, jumlah kalorinya adalah 110-160, lemak 10 gm, sodium 180 gm, potassium 443 gm, karbohidrat 15 gm dan vitamin c sebanyak 10%.

Bukanlah maksud saya ”jangan mengunyah lagi” tetapi pengambilannya bukanlah dalam jumlah yang agak banyak yer. Sekian!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

36 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • hashbrown tu skali mkn da kenyang
    (utk perut ery la)
    hehehe

    • keciknye perut..klu aku, kena 3 kot.. :D

    • orang mmg kecik kan..
      tu yang satu dah cukup.

    • haha.. sb 2 laki cpt boroi dr pompuan..hehe

    • 2la.. cz beso sgt kentang dia ..hehe

  • kerpek kentang memang sedap. hashbrown pun sedap gak.

    • 2la.. ak pun ske tp klau goreng 2 kurang sket..

  • kentang mmg my favret, tak kira la di goreng ke, diletak dalam kari ke sup ke. semua pun suka.

    • patutla badan sara kurus jer… ske mkn kentang rupenye.hehe

  • giler kentang!!!!

    • ko mmg..

  • Jangan mengunyah depan tv..bahaya

    • apsal? sbb x sedar eh?hee

  • memang suka ngan kentang goreng panas2

    • haha.. klau sejuk dh xbest dh..

  • hoho…goreng kentang sndri la…
    bleh sndri sukat nak letak garam bnyk mn..
    ngehehehe

    • ahaa.. aie pemalas bab2 goreng kentang ne..
      nk wt kentang goreng lgla pemalas..hehe

  • nice..semua best2..

    • hehe..2la pasal

  • lapar siot tgk gmbr nie…

    • erk.. ske kentang eh?

  • sangat suke dengan hashbrown
    sangat sedap
    yummy2

    • yep. same la..

  • kentang putaq x dak ka?haha

    Latest entry : Memang tak boleh blah lah makanan macam ini!

    • hhahaa.. kentang putar ade tp mls nk wt..hehe. bleh ker cm2?

  • sangat suka wedges, french fries, mashed potato, keropok kentang, bla2… haha.. suka~~

    • tp nampak badan awk cam kurus jer?
      hehe. klau cmne. leh la mkn salu kentang..badan xnaik xperlu
      riso dh..

    • kurus ke? waaa.. stress betul jadi kurus nih

  • eqa sgt ske kentang..smua mkanan yg berasas kn kentang.. plg ske cheesy wedges.. tu yg mkin gemok ni..huhu

    • ahaha. patutla..dh la kentang 2 leh mengemukkan tambah cheese..perghh..
      mmg naikla pasne..ahahaha

  • sarapan pagi…salu mkn hushbrown..hehe kenyang n sdp..

    • lame x nampak eiyda.hehe..
      hashbrown mkn seketul dh kenyang gile..
      xcam cheese wedges..mkn 5 kpg bru kenyang.hehe

    • hehhe der jek..hehhe…lm xmasuk belog aei…

  • I LOVE McD fries.. and hash browns..and wedges. Kalau ada option nak makan dgn nasi ker dgn fries.. I always opt for fries…

    Dulu waktu malas2 nak masak kat rumah..goreng kentang jer kerjanya..

  • sy mmg giler kentang! hehehe..
    semua sedap.. tp karbo tinggi

  • errm, daa bis baca…tapi still xdpt msgnyer..so kentang goreng ni ape khasiat dia? besides oily n fatty…..