DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Tips Makan Secara Sihat

Salam semuaa..

Sekian lama menyepi dari menu diet bersama saya di dapur dan kali ini saya luangkan masa untuk berkongsi Tips Makan Secara Sihat dengan menu istimewa iaitu sandwic versi batman. Jom teruskan bersama!

IMG_4518

Untuk mendapatkan badan yang cergas dan sentiasa fit, pemakanan antara perkara pertama saya pentingkan setiap hari. Tips yang kerap digunakan biasanya saya akan elakkan makanan bergoreng dan suka dengan makanan yang direbus ataupun kurang minyak.

Sesuai dengan menu diet saya hari ini yang ringkas tapi berkhasiat, cara nak sediakan adalah dengan memilih gardenia wholegrain fibremeal, tuna mayonaise, buah tomato, salad dan sebiji telur.

IMG_4525

Kenapa mesti ada telur? Telur adalah sumber protein terbaik dan takkan menggemukkan sekiranya diambil dalam kuantiti yang betul.

IMG_4529

Kali ini,  telur digunakan untuk menyalut pada kepingan roti.

IMG_4536

Minyak bukan tak boleh digunakan dalam masakan cuma seeloknya gunalah minyak zaitun dan kurangkan sedikit ketika memasak kerana kandungan minyak ini boleh menyumbang kepada peningkatan kolesterol. Jadi kalau anda yang suka makanan bergoreng seperti ikan goreng, ayam goreng dan makanan yang ada nama goreng kat belakang tu, ubahlaaa resepi tu sikit yer!

IMG_4547

Buah-buahan dengan saya ibarat isi dengan kuku. Takde buah mana boleh jadi lelaki bhaaaii! Ehhh melenconggggg. Buah – buahan ini menu wajib dalam hidangan saya dan kalau orang lain boleh jadikan Mr Potato sebagai snek kegemaran tapi buah – buahan pula adalah snek kegemaran saya. Berbeza? Yes itu yang membezakan seorang yang mementingkan kesihatan sepanjang masa. Kehkehkeh!

IMG_4564

Bila lelaki di dapur, air tangan lelaki lagi mahal dari perempuan woooo! Kehkehkeh!

IMG_4567

Sandwic versi batman. Mudah dan menyihatkan.

IMG_4570

Sebenarnya, nak dapat badan yang sihat jawapan dia mudah sangat cuma mampu atau tak untuk kita melakukannya. Menu kurangkan minyak dalam masakan antara tips terbaik dalam menguruskan badan dengan berkesan. Kurus tapi tak fit? Apabila kita berjaya mengawal cara pemakanan seharian, jangan pula exercise ditinggalkan kebelakang.

IMG_4629

Pengalaman saya sendiri sebelum mendapat badan idaman, setiap hari saya mengawal nafsu makan yang besar dengan hanya mengambil menu dari jadual piramid makanan dengan cekalkan hati setabah mungkin. Dah dapat target berat tu, langkah seterusnya saya banyak menghabiskan masa setiap hari di gym dengan membentuk badan yang diingini. Lelaki biasanya ada aim bahagian yang nak diketulkan sepert chest,wing,lengan tapi semua tu tak mustahil kalau anda betul – betul tekad dan berusaha kerana semuanya bermula dengan gaya hidup yang sihat. Kehkehkeh!

Tips Gaya Hidup SIhat

Sebelum terlupa, sekiranya anda ingin mendapatkan lebih tips kesihatan tentang amalan pemakanan sihat dan aktiviti fizikal, jangan lupa menonton rancangan Sihat 1 Malaysia yang dihoskan oleh Fahrin Ahmad. Malah anda boleh mendengar tips kesihatan terkini daripada selebriti lain iaitu Siti Saleha, Chef Zaidah, Ifa Raziah dan ramai lagi.

P/s: Maklumat lanjut untuk mendapatkan cara pemakanan dan tips kesihatan yang lebih baik dengan melayari Laman web Gaya Hidup Sihat.

Incoming search terms:

Petua Kuruskan Badan

Picture ini sewaktu berat turun mendadak kerana demam

Selama 11 bulan berblogging, agak banyak entri yang lebih kurang sama berkaitan dengan Petua Kuruskan Badan dihasilkan. Soalan yang hampir sama juga diterima dan kali ini, sekadar berkongsi entri terdahulu dengan mereka yang nak kurus. hehe!

Ada 3 Tips kuruskan badan yang saya selitkan iaitu tips kuruskan badan part 1, tips kuruskan badan part 2 dan tips kuruskan badan part 3. 3 tips ini merupakan permulaan bagi anda yang baru berjinak – jinak untuk pecahkan lemak degil! heh!

Juga ada yang request untuk tips kuruskan badan dengan cepat dan akhirnya Menu Diet untuk kurus dan sihat terhasil. Menu ini mengandungi pilihan makanan yang sesuai untuk mengawal jumlah kalori yang diambil oleh anda. Cara untuk kuruskan badan sebenarnya tidak sama antara individu kerana banyak faktor yang mempengaruhi badan kita untuk gemuk.

Jadi, janganlah anda malas untuk bersenam dan amalan yang paling mudah untuk diamalkan ialah berlari tetapi pastikan anda berlari dengan betul untuk mendapatkan bentuk badan yang diingini. hoho!

P/s: Jangan putus asa untuk mendapatkan sesuatu kerana tips untuk kurus akan sentiasa ada dan yang paling penting ialah anda perlu tahu bagaimana untuk berdiet dengan cara yang sihat. Semoga berjaya! wallawehhh. ahaha.

Incoming search terms:

Cara Berlari Yang Betul Untuk Menguruskan Badan

Berlari merupakan salah satu cara untuk menguruskan badan dengan cepat dan betul. Mereka yang menghabiskan masa selama 60-90 minit melakukan senaman ini setiap hari akan berjaya mengurangkan berat badan dengan cepat. Anda mahu ”badan terasa lebih ‘fit’, ukuran pinggang semakin mengecil, dan yang paling menyeronokkan, berat badan berkurangan’‘?

Teruskan Membaca

Incoming search terms:

Muka Surat : 12Depan »