DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Tips Berdiet Tanpa Lapar

Salam semuaa..

Adakah anda sedang berdiet dan menghadapi masalah untuk kekal dengan plan tapi gagal untuk mengikut plan dan larangan diet? Diet ini dinamakan yo-yo diet plan. Kadang-kadang bila anda tidak berdiet, berat badan kembali ke asal malah ada yang bertambah berat badan kerana makan tidak ingat dunia. Sebenarnya terjadinya pertambahan berat badan kerana metabolisme anda menurun disebabkan diet makanan yang tidak seimbang, kurangnya pengambilan serat (fiber) seperti buah-buahan dan sayuran.

Kurangnya melakukan aktiviti fizikal seperti mengeluarkan peluh mempercepatkan lagi penurunan kadar metabolisme anda. Kadar metabolisme yang tinggi adalah penting untuk proses pembakaran lemak menjadi tenaga.

Untuk meningkatkan kadar metabolisme anda perlu mempunyai tabiat pemakanan yang sihat contohnya tentukan makanan seharian seimbang 40 % kabohidrat,40% serat (sayur dan buah-buahan) dan 20% Protien. Malah anda juga perlu mengetahui tahap kalori makanan yang dimakan dengan keperluan kalori seharian selain perlu mengambil makanan tambahan seperti herba yang dapat menjadi pemangkin peningkatan kadar metabolisme.

P/s: Asas utama untuk kuruskan badan selain niat adalah tahu jumlah kalori makanan yang perlu diambil setiap hari. Anda boleh baca entri Jumlah Kalori bagi Lelaki dan Perempuan.

Incoming search terms:

5 Aktiviti untuk Kekal Langsing dan Kurus

Salam semuaa..

Nak kurus dan langsing sebenarnya tak susah pun cuma perlukan usaha dan semangat yang kuat. Semua orang nak kurus, saya pun nak kurus tapi macam mana nak jadi kurus? Ada banyak cara nak kurus tapi salah satunya dengan mengawal jumlah pengambilan dan pembakaran kalori yang betul.

darkbatman

Apa jenis diet yang anda buat sekalipun, pastikan jumlah kalori yang anda ambil tidak lebih dari aktiviti yang anda kerjakan.  Aktiviti apa yang boleh bakar kalori?

Shopping

Sebut shopping mesti perempuan tersenyum melebar! Seharian berjalan di shopping mall takkan rasa penat andai anda perempuan. Walau setinggi bangunan mana dibina tapi setiap lot dipenuhi dengan barangan wanita, percaya lah perempuan takkan sesekali mengeluh apalagi merajuk. kehkehkeh!

Dengan shopping, anda mampu membakar sehingga  243 kalori.

Membersih Rumah

Membersih rumah ini antara aktiviti wajib bagi anda yang memiliki rumah. Selain rumah bersih, anda dapat bakar kalori sebanyak 80 dengan setengah jam mengemas rumah. Tiada lagi alasan untuk malas. Kehkehkeh!

Memasak

Memasak pun boleh membakar kalori? Aktiviti memasak selama 30 minit mampu bakar sebanyak 70 kalori. Lagi banyak menu memasak, lagi banyak kalori dibakar.

darkbatman

Jogging

Selain bakar kalori, dengan joging anda boleh melatih kekuatan otot kaki, perut dan punggung. Berapa banyak kalori akan dibakar? 374 kalori.

Naik Turun Tangga

Cara cepat nak langsingkan badan sekiranya anda ada tangga kat dalam rumah. Bayangkan, 30 minit anda naik turun tangga mampu membakar kalori sebanyak 200 tanpa perlu keluar rumah? Kalau takde tangga kat rumah, boleh cuba naik tangga kat shopping mall. Cadangan: Jangan naik lif dan parking kat tingkat paling bawah sekali. Kehkehkeh!

P/s: Senaman yang paling simple tapi kalau anda malas, takde gunanya. Paling penting nak cantik dan kurus ini haruslah penuh dengan keyakinan dan semangat.

Incoming search terms:

Tips Makan Secara Sihat

Salam semuaa..

Sekian lama menyepi dari menu diet bersama saya di dapur dan kali ini saya luangkan masa untuk berkongsi Tips Makan Secara Sihat dengan menu istimewa iaitu sandwic versi batman. Jom teruskan bersama!

IMG_4518

Untuk mendapatkan badan yang cergas dan sentiasa fit, pemakanan antara perkara pertama saya pentingkan setiap hari. Tips yang kerap digunakan biasanya saya akan elakkan makanan bergoreng dan suka dengan makanan yang direbus ataupun kurang minyak.

Sesuai dengan menu diet saya hari ini yang ringkas tapi berkhasiat, cara nak sediakan adalah dengan memilih gardenia wholegrain fibremeal, tuna mayonaise, buah tomato, salad dan sebiji telur.

IMG_4525

Kenapa mesti ada telur? Telur adalah sumber protein terbaik dan takkan menggemukkan sekiranya diambil dalam kuantiti yang betul.

IMG_4529

Kali ini,  telur digunakan untuk menyalut pada kepingan roti.

IMG_4536

Minyak bukan tak boleh digunakan dalam masakan cuma seeloknya gunalah minyak zaitun dan kurangkan sedikit ketika memasak kerana kandungan minyak ini boleh menyumbang kepada peningkatan kolesterol. Jadi kalau anda yang suka makanan bergoreng seperti ikan goreng, ayam goreng dan makanan yang ada nama goreng kat belakang tu, ubahlaaa resepi tu sikit yer!

IMG_4547

Buah-buahan dengan saya ibarat isi dengan kuku. Takde buah mana boleh jadi lelaki bhaaaii! Ehhh melenconggggg. Buah – buahan ini menu wajib dalam hidangan saya dan kalau orang lain boleh jadikan Mr Potato sebagai snek kegemaran tapi buah – buahan pula adalah snek kegemaran saya. Berbeza? Yes itu yang membezakan seorang yang mementingkan kesihatan sepanjang masa. Kehkehkeh!

IMG_4564

Bila lelaki di dapur, air tangan lelaki lagi mahal dari perempuan woooo! Kehkehkeh!

IMG_4567

Sandwic versi batman. Mudah dan menyihatkan.

IMG_4570

Sebenarnya, nak dapat badan yang sihat jawapan dia mudah sangat cuma mampu atau tak untuk kita melakukannya. Menu kurangkan minyak dalam masakan antara tips terbaik dalam menguruskan badan dengan berkesan. Kurus tapi tak fit? Apabila kita berjaya mengawal cara pemakanan seharian, jangan pula exercise ditinggalkan kebelakang.

IMG_4629

Pengalaman saya sendiri sebelum mendapat badan idaman, setiap hari saya mengawal nafsu makan yang besar dengan hanya mengambil menu dari jadual piramid makanan dengan cekalkan hati setabah mungkin. Dah dapat target berat tu, langkah seterusnya saya banyak menghabiskan masa setiap hari di gym dengan membentuk badan yang diingini. Lelaki biasanya ada aim bahagian yang nak diketulkan sepert chest,wing,lengan tapi semua tu tak mustahil kalau anda betul – betul tekad dan berusaha kerana semuanya bermula dengan gaya hidup yang sihat. Kehkehkeh!

Tips Gaya Hidup SIhat

Sebelum terlupa, sekiranya anda ingin mendapatkan lebih tips kesihatan tentang amalan pemakanan sihat dan aktiviti fizikal, jangan lupa menonton rancangan Sihat 1 Malaysia yang dihoskan oleh Fahrin Ahmad. Malah anda boleh mendengar tips kesihatan terkini daripada selebriti lain iaitu Siti Saleha, Chef Zaidah, Ifa Raziah dan ramai lagi.

P/s: Maklumat lanjut untuk mendapatkan cara pemakanan dan tips kesihatan yang lebih baik dengan melayari Laman web Gaya Hidup Sihat.

Incoming search terms:

Muka Surat : 123Depan »