DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Senaman Memanaskan Badan l Membina otot

Sebelum memulakan sesuatu latihan, pastinya anda semua akan melakukan senaman memanaskan badan tetapi hari ini saya bukan nak berkongsi senaman memanaskan badan yang biasa anda lihat tetapi senaman sebelum anda melakukan latihan beban yang berat.

 

Soalan basic ”boleh tak share latihan asas yang bro amalkan untuk mendapat body ketak – ketak?” Permulaan untuk senaman membina otot biasanya untuk 4 minggu pertama, lakukan 3 latihan sahaja selama seminggu. Panaskan badan dengan berat sebanyak 50% dari berat badan anda.

 

Latihannya adalah 20 kali squat dan 20 kali bench press.

 

Buat latihan 2 hingga 3 kali seminggu dengan tempoh paling lama 30 minit setiap latihan dan anda boleh tambah sekiranya anda boleh bertahan dengan lebih lama.

 

Setiap kali melakukan latihan, pastikan jarak masa antara dua latihan adalah 48 jam ataupun lebih dan ulangi setiap jenis latihan yang anda lakukan sebanyak 8-10 kali dan berehat selama 30-45 saat sebelum latihan seterusnya. Jangan memaksa diri sekiranya off the limit yaa!

 

Last but not least, tambahkan berat untuk latihan seterusnya sebanyak 5% dari berat yang sebelumnya.

P/s: Selepas ini, saya akan sharekan senarai latihan membina otot yang anda boleh praktikkan selepas senaman memanaskan badan ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

30 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • yeahhh nk buat la pas ni

  • muscle bos kat perut ni besar sangat la…hahahaha…

  • boleh try pasni.. skrg ni pun angkat dumbbell hari2.tapi yg 8 lbs je..ringan sangat..nk angkat 10 lbs xlarat n xle buat banyak haha

    • hahaha.. starter mmg cm2 bro. lame2 nt try bertukar slow2 yg berat.

  • nak try gak…hurm, boleh tanya Darkbatman tak, kalau isnin dan khamis ok ker kalau buat setiap minggu?

    • bro, hr ape x kesah janji ko konsisten wt exercise..heee

    • okey , bro…thnk you!

  • awe nak buat gak..huhuh…macam mana lah rupa nya kan…

    • hahaha.. mau lariii pakwe nt..hoho.. eh xdela..
      amek berat yg seswai bru nampak perut mantap. hee

    • eh tak lari sebab awe boleh jaga dia…hahah

  • kalau aku nak wat gak, ok tak??

    • ok jer.. bdn akn nmpk lg kemas..

  • otot kental-kental tu, kalau kena injection lut tak?jarum dapat tembus ke?macam tak je..huhu

    • hahahaha.. jarum? lut jer… bkn getah xlut.hoho

  • bro! ak bru je bli exercise mat!!1.. hahaha.. nk buat oblique workout!!haha.. tp tau ak sampai bila ak blh gigih nk xercise nii

    • haha..xpe bro..slow2.. tp jgn hangat tahi ayam dh lerr…

  • salam brother..
    alamak.. ni yang best nih
    naik segala musle.. lepas nih boleh ler
    buka satu GYM utk peminat Darkbatman.. huhuhuu

    • hahaha.. ade peminat ker?

  • Guwa kalo dapat hilangkan 6 layer lat perot nie pon dah kire bersyukur laa hakhakhakk…

    • hahaha..byknye layer ko…

  • huhu.gile ah.aku teringin nak buat otot berkilo2 ni.tapi xdak masa la bro.nnt ada masa aku try roger bro k.Ajar tips lain dari yang lain.huihui.Harap bro terima.kasi ketak-ketak gitu! ahakss!hehe

    • haha.. ak buat tips biler ak free n tgk kesesuaian.. tp xtau laa org ske o x.hehe

  • kalau nak buat sendiri kat rumah tanpa ada equipment camne bro? ada tips tak?

    • ade jer bro.. tp ko nk utk senaman pe 2?

    • aku nak senaman fitness jer bro. nak bg ketak2 mcm kat atas tu letihla aku. dahla bdn sekeping jer

  • [...] picture berbulu Hugh Jackman rasanya memang patut la kan. Mana lah tahu ada yang nak melakukan senaman membina otot dengan badan berbulu? [...]

  • otot otonya besar sekali…

    Menurunkan berat badan

  • [...] dan membina otot dalam yang sama. Pertama, anda memerlukan agen perangsang iaitu aktiviti seperti latihan beban. Bagi wanita, jangan risau kerana badan anda tidak akan berketak – ketak dan anda boleh masuk [...]

  • salam bro..sy nk tanye ape makanan yg bgus utk bina otot bdn?

  • adakah penggunaan supplemen dpt membesarkan otot?