DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Tips Kuruskan Badan dengan Cepat

Saya nak kurus, nak jugak!!! Oppss rasanya ramai dikalangan anda yang sememangnya kerap mendengar kata – kata pembakar semangat tersebut bukan? Tapi seberapa kerap anda lihat yang melakukan apa yang diperkatakan? Jom bersama aie aka darkbatman untuk memberikan sedikit info tentang kesihatan terutama bagi mereka yang inginkan badan yang kacak dan solid molid. ahaha.

Pada saya, nak kuruskan badan ini takde lah susah mana cuma sukar sedikit saja. heh! Macam mana yer? Anda perlu ada tekad aka kesungguhan dan juga strategi yang mantap. Tapi masuk saja tentang strategi, ramai yang tahu tapi berapa ramai yang sanggup amalkan? heh! Takpe saya faham kesulitan anda semua tetapi bak kata orang lama ”sharing is caring but the power of determination is up to oneself”’. Erk apa yang saya mengarut ini yer? ahaha.

Hari ini saya mahu berkongsi beberapa petua yang agak berkesan bagi mereka yang comel. Bagi yang dah mempunyai badan cantik, sila jangan baca. heh! Tips pertama untuk kuruskan badan adalah anda perlu tahu cara untuk mengurangkan kalori yang mengemukkan badan anda. ahaha.

1. Sediakan senarai makanan anda setiap hari dengan jumlah kalori sekali. Masuk sini untuk check kalori makanan anda.

2. Sebelum makan, haruslah minum terlebih dahulu supaya anda tak makan dengan banyaknya. ahaha.

3. Lebihkan sup daripada nasi kerana kalori dalam sup lebih rendah.

4. Kurangkan atau elakkan terus minuman berkalori seperti soda atau teh manis

5. Banyakkan makan sayur-sayuran semasa makan tengahari.

Tips kedua kuruskan badan; Sediakan jampi aka motovasi supaya anda setia dengan apa yang anda sedang lakukan.

”Saya tahu saya sangat cantik apabila saya kurus”. heh! Tak salah bagi anda untuk memuji diri sendiri dan bagi saya, pujian merupakan pembakar semangat untuk berusaha lebih keras.  ahaha. ‘alahai, jojo struys mesti akan terpikat kalau perut saya tidak terboroi kehadapan”. Fikir-fikirkan lah yer!

Tips ketiga kuruskan badan; Exercise bersama Orang Tersayang

Nampak agak pelik bukan tetapi pernah tak anda ternampak apabila berjogging petang pastinya ada sepasang suami isteri yang berlari bersama – sama?Sebenarnya berjogging berdua lebih cepat membakar lemak kerana ”apabila bersama insan tersayang, kadang-kadang masa yang berlalu terasa baru sekejap”. Lelaki terutamanya apabila melakukan sesuatu perlu ada penggerak utama baru kerja akan berjalan dengan cepat.

Saya akan updatekan tips seterusnya untuk entri selepas ini. Sementara itu, saya kongsikan beberapa jumlah kalori pemakanan untuk anda semua yer. Diharapkan dapat membantu anda mendapatkan makanan yang lebih baik untuk kesihatan yang anda inginkan.

Vlog Tips Kuruskan Badan dari Darkbatman.com

Cadangan pengambilan kalori setiap hari


Dewasa Umur (Tahun) Tenaga (Kalori

Lelaki

Aktif
Sederhana
Berat Badan
55 kg

20 - 39
40 - 49
50 - 60
> 60
2,530
2,400
2,280
2,020

Perempuan

Aktif
Sederhana
Berat Badan
50 kg

0 - 39
40 - 49
50 - 60
> 60
2,000
1,900
1,800
1,600

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

97 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • adoiii sushhh btoll lhh nk kurus nihh…dh 2 hari stay tak mkn,,bleh lh thann lapar tue…

  • Taknak kurus sgt..tapi nak turunkan kilos n fit. Kalau 1 hari makan 1X n minum banyak air kosong, cuma dapat turun 1-3 kilos je…maintain stakat tu aje..tak turun2 lagi dah walaupun tak makan..huhuu…
    Macam2 dh try…mungkin kena kuatkan semangat n konsisten dlm exercise…Adoiiyaii..

  • salm aie,cne nk turunkan berat ngn cepat nie?mknan pe yang boleh makan n tak boleh makan?gtaw r sikit…xde idea r nk mkn pe masa lunch n dinner…
    huhuhuhu,help me!!

  • salam. berat sy 51kg, tp berat ni dtg dr bhgian dada, cz breast sy agk timbul,,,, dhrapkn petua utk sy nk kruskn badan ke thap ideal…. heeee

  • salam 1mlysia. tip nk kcikkn buad dada ad x?.. cz ad stgah org dye krus tp dsbbkn breast y agk besar mnybbkn klhatan gemuk… lau ad shre rrr.. heeee

  • Mantap sehhh tips no 3. Betul jugak. Beriadah dengan orang tersayang, memang tak terasa masa berlalu dengan cepat. Daripada pergi tengok wayang :)

  • berat badan sya 75kg, tinggi 164cm.. berat ideal sya brapa n bagaimana mau turunkan berat badan?

    • kene jaga pemakanan n lebihkan exercise sket//

  • salam ade sesape pernah cuba teknik yg terdapat di website http://www.formuladietextreme.com kalu ada tlg bg review. Dgr citer tgh laris skrg di forum2 terkenal

  • camne nak kuruskan kaki dgn cepat bro? komeng aaaaaa….

  • salam,
    just nak share ngan you all semua:
    saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
    1.jusmate 5
    2.koko colagen
    3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
    4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
    5. dr. nordin darus formula
    6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
    7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)…
    8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah…itupun tak habis pakej tu……..
    9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

    bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba….
    HUBBY??????tengok je……dia malas nak cakap….tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le…(terima kasih abang sayang)…( nakkan.. bini LAGI cantik ….)

    nak di jadikan cerita… saya tertengok kawan saya di FB …saya jarang tengok FB..ya allah……kurus (berat badn dah kurang…) dan cantik…saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan…
    tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera ‘trik’..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in ‘real life’….mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
    memang betul2 kurus…dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak ‘ha-get’ (tak rupa orang sakit pun)..
    untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan…

    saya??? terus cuba produk ni…..produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
    harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
    perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja…
    perlu minum air ke?????? ye…tulah petua nya….sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)…saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter…

    so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil…semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai…..
    alhamdulillah……sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan….

    kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..
    lupa nak kenalkan diri saya:

    INA- 016-2885776

    shasha0376@gmail.com

  • masalah berat badan yang tak turun

  • saya sangat suke program nie

  • tolong lah selesaikan masalah saya nie.berat badan.saya ingin bentuk badan yang cantik,penampilan yang menarik.