DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Tips Menjaga Kucing Mengandung l Bella vs Juliet

 

Salam semuaa..

Rasa macam pelik pun ada bila letak tips menjaga kucing mengandung. Kehkehkeh! Kali ini sekadar berkongsi cara menjaga kucing parsi yang mengandung memandangkan seekor dah meletup.

Cara nak menjaga ibu kucing ini tak sukar sepertimana nak jaga kucing yang dahpun bersalin. Tempoh kucing mengandung biasanya mengambil masa 2 bulan – 2 bulan 1/2 dan biasa seminggu selepas mengawan, saya akan terus kira waktu untuk mak labu ini meletup. Kehkehkeh!

Bukan apa, kalau time dia nak bersalin tiba – tiba pulak datang hal yang tidak dijangkakan? Haaa parah jugak! Kucing parsi tak semuanya pandai nak jaga anak terutama sewaktu beranak. Ada yang memang tak tahu nak potong talipusat dan ada yang tak pandai nak dukung anak. Kehkehkeh!

Selalunya, sewaktu kucing ini mengandung, saya tukarkan makanan biasa kepada makanan anak kucing supaya kitten mendapat protein lebih disertakan dengan susu. Sekali dua memang kucing ini akan menolak tapi kalau anda buatkan susu yang pekat dan kerap suapkan dulu, kali keempat tu tak payah tunggu kita suap. Dia sendiri datang nak minum. Kehkehkeh!

Kucing ini biasanya berdisiplin. Kalau kita bagi makan pukul 8 pagi esoknya mestilaa kena waktu yang sama supaya baby ini mendapat nutrien yang secukupnya. Seeloknya kalau kat rumah tu ada binatang kecik seperti lipas, cicak dan serangga yang tidak diingini, jangan lupa bersihkan kerana kucing parsi ini sangat sensitif pada serangga kecil dan mudah terkena jangkitan kuman.

P/s: Susahnya nak jaga anak kucing baru lahir. Haihhhhhh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

10 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • nak jaga sekor pelisssssss..nak jaga macam anak sendiri! hehe

  • Gebunya kucing tuu~ saya dah banyak kali tolong kucing2 saya beranak XD ada yang taknak ‘push’ so kena tarik anak dia keluar XD

  • Lecehnyerr..nak jaga..aku nk share..Aku kan baru je jadi nenek..kucing aku baru beranak 2 minggu lepas..tp kucing biasa je la..senang sangat jaga..dan dia pandai potong tali pusat….aku tgk proses kelahiran ank kucing aku tu..tp simpton paling aku myampah lepas kucing aku beranak ni..dia nak wiskes mahal..wiskes yg xde brand x mau mkn..susu pulak minum susu enlene aku ceh!! ,

  • wahhh, bestnyeee. aku teringin lah nak jaga sekor kucing parsi. nanti ko cite lagi ek pasal kucing parsi nih. *excited*

  • brother batman.. aku 1st sekali nak kasi bintang
    coz kau punya trade mark kelawar pakai baju superman.. dahsyat… hu3

    gitu ehhh bela kucing pregnant.. kau bg dia
    makan dedak ayam lagi bagus… tak caya cuba
    bulu dia tak tanggal.. itu tip kawan aku yang
    membela 80 ekor kucin pelbagai jenis…

  • mak aih bulu diorang…geram betul tgk..

  • hye hye…bestnye ade kucing parsi..kucing saya bululebat sme dah mati /hilang,….
    kucing is the best pet eva..btw kucing u cntik2 okeh!!

  • saya punye kucing pon baru beranak…1st timer…tapi die bukan kucing parsi…
    nasib baik die pandai jaga and sayang anak2 die…good luck pada bakal ibu kucing tue… =D

  • Kali ni tip kucing mengandung tak lama lagi tips isteri mengandung lak lagi susah kan bro hehehehe.. tak apa ni sebahagian dari training asakan sebelum menjadi bapa bagus2…

  • wah, kucing ko sama mcm kucing aku, wane putih nama bella.. ni pun tgh mengandung hehe