DarkBatman - Bermulanya Sebuah Transformasi

Tips Untuk Kurus l 3 Cara Lari Daripada Makanan

Apabila nak berdiet, perkara paling susah sekali bab ”melarikan diri” daripada makanan yang lazat dan sedap. wohooo! Lebih -lebih lagi kalau makanan tersebut memang hidangan kegemaran kita. Mau kita termenung dua tiga jam mengadap makanan tak berkelip. hehe!

1. Fikir Dahulu – Daripada anda makan apa saja yang terhidang depan mata, lebih baik anda tanya pada diri sendiri ”makanan apa yang boleh buat badan tak bulat’‘.

Cara Jahat Sikit : Jangan makan nasi tapi ganti dengan roti kosong saja untuk dua minggu!

2. Minum Banyak Air – Pastikan anda membawa sebotol air mineral ke mana saja anda pergi untuk mengelakkan anda mengambil soft drink apabila dahaga. Selain daripada mengurangkan kalori, cara ini bagus untuk mengelakkan dehidrasi.


Cara Jahat Sikit - Minum sambil kunyah makanan dalam satu masa.

3. Makanlah Dengan Teratur – Lebih baik memilih buah atau salad untuk mengantikan makan malam plusss setiap kali makan, kunyahlah dengan perlahan – lahan.

Cara Jahat Sikit – Makan dengan segumpal nasi setiap hari plus separuh sayur dalam 1 pinggan.

P/s: Manusia ini mempunyai cara berdiet yang berlainan dan kadang – kadang yang paling mudah tu paling sukar nak buat. Paling penting mempunyai azam yang kuat barulah kesukaran ditangkis dengan mudah. hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Tentang Penulis

Fulltime Blogger

» Lihat semua kiriman yang dibuat oleh

« Artikel Sebelum Ini

42 Komen Telah Pun Ditulis Setakat Ini

  • owhh…saya perlukan tips ini…
    saya mau kurus…
    tolonglah saya, bantulah saya
    berat saya dah cecah 100kg..
    tahun depan nak daftar diri dalam rancangan biggest loser asia la…hehehe

    • nenoong ! bahaya tu.. daftar kt saya je.. tp x masuk tv la kn..ehhee..
      elok u mula kn pada saat nie..kawal pemakanan dan tabiat yg x elok..
      kesihatan lbh utama daripada segala-galanya.

  • alah kejamnya makan roti 2 minggu..

    • eheee..agak kejam tapi hasil nya..amat mengembirakan!

  • hahha…da lari da dr makann…tapi maknann yg datang…x leh nak buat ape ah

    • ehehe.. ye la tu cik Nur.. kalo dah order tu tentu laa makanan tu sampai

  • betullah aie…camna ni, makanan kalau tak sedap pun dok panggil2 suruh telan dia…huhu~

    • ahaha..itu x betul laa tu.. se eloknya kita makan bila perlu aje ye..

  • w0o pakar diet. hehe
    ape yang penting semangat dan keazaman.haha

    • pakar la sangat! ahhaks..hanya berkongsi pendapat dan ilmu je..
      bergantung pada tahap kesedaran diri individu,kalau happy dgn berbadan XXL ..ape nak buat kn..

  • hai saya epulafea. keh keh keh nak perkenalkan diri juga. T_T
    saya cuba lari dari makanan, tapi bagaimana jika;

    1) sebab sudah bersarapan dari rumah, jadi temankan kawan membeli sarapan pagi. ehh ehh dia pesan nasi lemak dengan telur goreng. terpesan sekali.

    1) kawan nak check tayar. nak ikut, sebab nak pergi bank kononnya. tapi tiba-tiba kawan ajak sekali makan di danga bay mee bandung. peluang ini tidak harus dilepaskan! *_*

    2) kemudian petang hujan lebat ahh. lepak-lepak di office. oke bosan tunggu terus beramai-ramai ke secret recipe. peluang sekali lagi. Y_Y

    *peristiwa hari ini.

    tolonglah encik darkbatman. berat saya dah cecah 100kg..
    tahun depan nak daftar diri dalam rancangan biggest loser asia la…hehehe. *ehh tercopy-paste. Y_Y

    • hai epulafea..
      senang je masalah camni..katakan “TIDAK” kpd makanan.. maksudnya jgn makan jika bukan waktu makan..
      memang laa keadaan mempengaruhi selera kita kan..harus di ingat,paling penting cara kita menjaga diri kita.jangan pula bila dah di peringkat kritikal baru kita nak bertindak :) .

    • laporan hari ini;

      bertahan sampai 3pm. bila pegawai ajak makan terus katakan ‘TIDAK’. rasa bangga sebentar.
      kemudian pegawai buat ayat sedih suruh temankan juga sebab dia menggeletar/gastrik. lagipun dia promised nak belanja makan. there, mee goreng & teh o ais. T_T

      esok akan berusaha lagi. fighting!

  • susahnya nak lari dari makanan. wuwuwu. gemuk suda :(

    • alaahaai zirconia.. usah lari .. pejamkan je la mata tu.. sebab yg nampak tu membuatkn kita berselera :)

    • pejam mata eh. okay, boleh cuba nanti :D

  • saya juga perlukan tips ini juga..
    hehe…
    bro memang byk tips
    thanks 4 sharing… ;)

    • sharing is caring..kita kawan-kawan tolong mane yg mampu :)

  • suka tips ini. Macam praktikal je.

    • :) timekasih ye cik noorafzan ..

  • hoho…tgh berusaha kekalkan berat.SANGAT SUSAH OKAY…berat cepat turun…huhu…i mean, dulu sgt kurus now berat dah hampir ideal…setiap tahun azam nak tambah berat.Alhamdulillah…tahun ni dah tercapai.dah bole tukar azam baru YEAY! …merepek lak kat sini…huhu

    • ehehe..happy nye dia..pe pun tahniah ler sebab berjaya capai berat idea setelah sekian lama berusaha..ehehe.. u kena ingt ye untuk mengekalkan itu lebih susah,jadi jgn terlalu manjakan selara makan u tau :) .

  • kena ikut tips ni.. perut dah makin maju kedepan ni..

    • ehehe..tips ni khas utk hang bro :)

  • cobaan tol kalo nak elak mknan kegemaran..huhuhu

    • boleh je nak makan makanan kegemaran..cuma perlu had kan pengambilan makanan tersebut.. semua perkara jika wat lebih-lebih pasti mendatangkan masalah ..

  • betullah aie..sebab tue saya maintain kurus..hehe

    • awak memang dah kurus pun :) ..huahua..

    • hahaha..tau xpe..senang hidup makan banyak mana pun sama je

    • ekekek… yg lain jgn jeles ye :)

  • salam..
    mcm ner nak mula kan diet yg berkekalan erk…

    • wkmsalam..
      x susah pun.. makan apa yang sepatutnya kita makan..
      bukan makan apa yang kita nak makan :)

  • blh kasi menu seminggu yg sesuai tuk diet dan dlm seminggu tu kita blh turunkan berat bdn…:)

    • wahwaaah.. bab nie agak sukar laa.sb jarang yang mampu ikut..sy bagi beberapa tips je la utk u amalkan.
      makan makanan yg lebih kandungan protien dan serat.
      kurangkan pengambilan karbohidrat selepas jam 7 ptg.
      minum plain water dgn cukup.
      paling penting jangan makan sampai kenyang.. :)

  • Yg cara jahat sikit tu lah paling byk ikut huhuhu.. dah terbiasa nak kurang kena slow2.. nak juga jadi mcm bro darkbatman…

    • betul tu.. sebaiknya kita mula dengan kurangkan pengambilan makanan yg x di perlukan oleh badan kita.. kalo langsung x makan x guna laa hidup kan..ehehe..nk jugak merasa ye dak? ..

  • tengkiu aie…!! sesuai sgt dgn azam GB ni!

    tapi errr…makan roti tu buleh sapu pinat bater tak? :D

    • welkem.. boleh tapi tak boleh lebih dari 3 sudu teh laa.. 3-4 keping roti .kalo terlebih makan kompem mata kuyu kan..ehehe

  • body aku menten 55 kg je bro sobs. nak gak tegap ahha

    • boleh tambah lagi berat tu..xde masalah..

  • selain drpd jaga makanan..
    senam pun boleh ke..
    mcm mana nk jg badan 6 pax..mmg best..

  • kalo nk diet tp x kurgkn mkn nasi mcm mane? but..mksud sy just mkn nasi di wktu siang je.. itupun sekali..mlm x mkn…